Hoppa till innehåll

Skjutvagnen Bettan

Ofta får vi frågan ”vem är BETTAN”. Svaret är att Bettan är vår mobila skjutvagn, den skjutvagnen har flitigt figurerat på alla de stora jakt- och friluftsmässorna runt om i landet under åren. Den har även vid några tillfällen varit med i Thomas Ekberg och Mikael Jägares program Jaktlust och Dianas Stigar.

Den, eller hon är egentligen en helt komplett skjutbana för hagelskytte. Tanken eller idén om en mobil skjutvagn startades av min vän fotbollslegendaren Klas Ingesson. När Klas karriär inom fotbollen ute i Europa avslutats så infriade han sin barndomsdröm och köpte en skogsfastighet i Östergötland. Kopplat till den fastigheten skulle det bl.a. bedrivas kurser i jägarexamen. Under en period arbetade, utbildade sig Klas till skytteinstruktör i de olika nivåer som finns. Detta gjorde han på Jägarförbundets huvudkvarter Öster Malma. Där träffade Klas den dåvarande chefsinstruktören Tony Eriksson.

Själva tanken med ett bygga en mobil skjutvagn och idén föddes mellan dessa herrar uppe på Öster Malma kursgård.

En stor fin boggie släpkärra införskaffades, Sveriges finaste och mest stabila lerduvekastare GMW Superstar beställdes. Vid Superstar visade det sig att dess ägare Peter hade mycket tankar om hur och hur många lerduvekastare som behövdes. Vidare kompletterades det blivande bygget med två stycken Rabbit kastare, dessa av fabrikatet Pro-Matic, tunga och klumpiga men med en driftsäkerhet som överträffar det mesta.

Nu fanns alla kastare m.m. som behövdes för att kunna skapa det vi idag kallar Bettan. Den lokala allt i allon ”Sören moped” anlitades och timmarna som lades på detta projekt i form av svetsning, borrning, lackering etc. etc. var många.

Efter ett tag var Bettan färdig, Klas kusin och en av mina närmaste vänner Joakim Ax var nu anställd på denna skogsfastighet vid namn Bjärkefall. De båda, och tillsammans med vänner främst från hembygden Ödeshög, for land och rike runt med denna mobila skjutvagn.

Tiden gick och den satans sjukdomen tog Klas, den 29: oktober 2014 gick Klas bort i sviterna av sin cancer.

Ett tag efter Klas bortgång blev jag kontaktad av familjen som undrade om jag ville köpa Bettan, eller ”VANGEN” som Klas egentligen kallade den. Efter en stunds fundering avslutades affären mellan mig och Vicky, Klas fru.

Man kan säga mycket om denna underbara kompis Klas, men någon pedant och vän av ordning var han inte, han var lite mer ”full fart rakt fram” och ”NU KÖR VI” så skicket på Bettan var inte det bästa vid övertagandet. Jag beslöt att med hjälp av min svärfar Håkan Florén och svågern Egon Stammler göra en fullständig renovering av Bettan, och då menar jag fullständig. Allt plockades ner i småbitar, blästrades och lackerades. Alla exponerade ytor folierades svart och förseddes med den fina logga som Elfsborgs IK:s supportergäng ”Guliganerna” tagit fram. De hade också bildat en minnesfond som hedrade minnet av ikonen och förebilden som Klas Ingesson var och är.

Vidare så renoverades samtliga kastare av Peter uppe på GMW Superstar. Dessa förseddes även med full trådlöshet genom att vi försåg dom med radiostyrning från Tele Radio®, ett system som egentligen var tänkt att styra delar av processer inom industrin.

Till slut var Bettan fullt färdig, med 11st olika lerduvekastare som kan presentera lerduvor på marken, i luften, från vänster o höger, inkommande rakt ut och de kan till och med kastas ifrån dig från en hög mast som finns monterad på själva vagnen.

Ett integrerad system för central laddning av batterierna, men även ett bensindrivet elverk som gör att vi kan besöka våra kunder långt in i urskogen om så önskas, vi är helt självförsörjande.

Nu var Bettan redo för sin urpremiär och den skedde uppe på Klas så älskade Bjärkefall tillsammans med hans far Leif och stora delar av det gamla kompisgänget, en dag jag aldrig glömmer.

Bettan med sina tillbehör är idag en helt komplett skjutbana med flera tält, TV för filmvisning, bord stolar, vapenställ mm är idag värderad till närmare en miljon kronor.

Vi har den senaste tiden egentligen enbart valt att samarbeta med de stora vapentillverkarna ute på landets olika mässor.

Vi från Kolvkam Sweden AB förstärkt vårt samarbete med Blaser Group och vi har haft ett stort antal av deras vapen i vår anläggning och dessa vapen har man då kunnat provskjuta direkt på plats, till skillnad från att stå inne i en mässhall och bara få titta och möjligen klämma på vapnet, klart roligare och bättre att få provskjuta det på realistiska mål.

Det är fullt möjligt för föreningar, sammanslutningar att hyra Bettan dock kan man INTE hyra enbart själva vagnen utan det är hela konceptet man hyr, dvs vi kommer med som personal.

Detta gör att vi är ganska dyra och har ganska höga krav på stort deltagande, MEN vi har genom åren besök allt från andjakter, födelsedagskalas, lokala mässor eller diverse olika sammanslutningar. Så länge det finns en ekonomi runt det hela som håller så kan vi komma.

Roberth Landers
Tel. +46(0)70 716 20 97
info@kolvkam.se