Kvalitet för bättre skytte!

Search
Close this search box.

Varför ska du använda en justerbar kolvkam?

Vi tänkte att jag lite mer ingående skulle försöka förklara några av fördelarna med att skjuta med ett anpassat vapen.

Om vi börjar från början så kan man säga att förutsättningen för att kunna skjuta väl med sitt vapen är utöver träning och vana med vapnet att vapnet i sig är anpassat för och passar dig som skytt!

Vad vi menar med att det passar är bland annat, vapnets längd, balans, viktförhållande mm MEN i slutändan att det känns bra och naturligt att göra ett anlägg med.

Vapnets längd, (då kan vi mena båda i framänden och bakänden) att pipan är lagom lång (med eller ljuddämpare) detta påverkar ju i största grad vapnets balans. Men kolvlängden är mycket viktig.

Utan att snöa in för mycket på längder utryckta i mm så kan man istället säga att vapnet skall kännas så pass kort att man behagligt och ledigt kan nå avtryckaren, du skall kunna komma lätt och smidigt upp till axeln vid anläggning, utan att sträva emot och ta tag i kläderna. Observera att detta skall kontrolleras i de kläder man jagar i, kanske inte i T-shirt och väst, utan såsom vi är klädda när vi jagar.

Vi på Kolvkam Sweden är behjälpliga med att även både justera längden, montera bakkappor samt att montera (gänga) för ljuddämpare.

En justerbar Kolvkam ger dig följande fördelar:
Du får ytterligare en stödjepunkt, den fjärde, utöver axeln, din avtryckarhand, samt din framstockshand. Med dessa fyra stödjepunkter är det lättare att hålla vapnet stilla, MEN den största vinningen som många kanske inte tänker på är att om ditt vapen passar dig så skall du kunna titta på målet, lugnt och kontrollerat göra ett anlägg och du skall per automatik ha full bild i kikarsiktet och inte behöva efterjustera på något sätt, varken framåt, bakåt eller åt sidan.

Vinningen du gör i tid kan användas till att titta på målet och dess omgivning, är det rätt individ du siktar på, finns det hundar eller andra föremål i närheten samt, om djuret är i rörelse kan man koncentrera sig på den så viktiga framförhållningen.

Det finns ingen som helst anledning till att gå runt i skog och mark med ett vapen som inte på största möjliga sätt är anpassat och passar dig. Någon har sagt: ”Om vi jägare nu har tagit oss rätten att skjuta på fullt friska och oskyldiga djur, då är det förbanne mig vår skyldighet att göra det på snabbast och mest effektiva sätt”

I början av min ”karriär” så reste jag runt i södra Sverige och var behjälplig vid Svenska Jägareförbundets Jaktledare kurser, jag hade hand om de praktiska övningarna där, medan framlidne  Länsjaktvårdskonsulenten Bengt Andersson höll i teorin.

Det finns två små enkla sätt att kontrollera om ett vapen (gäller typ kulvapen med optik monterat) passar dig eller inte.

1.

Stå med bössan i färdigställning, blunda och gör ett anlägg med en fast och fin kindkontakt, be någon tända en ficklampa framifrån (vid lägsta förstoring) och lysa in i kikarsiktet genom objektivet. OM du har ett korrekt anlägg som känns bra så kommer det att synas en ljusfläck i ditt ögonlock om ditt vapen passar dig, OM det visar sig att ljusfläcken sitter i pannan då är din kolv för låg.

Kolvkam Sweden 123 36

2.

Ställ dig med vapnet i färdigställning, fokusera på en punkt på väggen en bit bort, gör ett kontrollerat lyft/anlägg. så fort, i samma tusendels sekund som kolven hamnar till axeln skall kikarsiktets riktmedel ligga på/vid/eller mkt nära din riktpunkt.

Kändes hela processen avslappnad och bra, och riktmedlet hamnat där du önskat då passar vapnet tämligen bra.

Om så inte var fallet, utan du behövde efterkompensera, justera och flytta huvudet då passar inte vapnet dig tillräckligt bra.

Kolvkam Sweden 123 35
Kolvkam Sweden 123 37

Nu är det så att bössan fungerar ju i för sig utan att passa dig, men vill du kunna skjuta snygga fina kontrollerade skott så måste bössan passa dig!

  • Sedan finns det ett antal saker till som bör till för att få ett fungerande skytte.
  • En viss mängd träning.
    Att inte försöka kompensera dåligt skytte med en grövre kaliber.
  • Att träna avfyringar/torrklicka med ditt vapen.

Slutligen skall man komma ihåg att det finns ingen ”Quick fix” för att bli en duktig skytt, men att vapnet till stor del passar dig är en orubblig förutsättning.